Кошик
674 відгуків
+380 (50) 508-42-98
Baobab-exo.com.ua
Кошик
-40%

Кайенский перець екзотичні насіння гібрид Каліфорнія

76 ₴

45,60 ₴

  • Готово до відправки
  • Код: 0139
Кайенский перець екзотичні насіння гібрид Каліфорнія
Кайенский перець екзотичні насіння гібрид КаліфорніяГотово до відправки
76 ₴45,60 ₴
+380 (50) 508-42-98
+380 (50) 508-42-98
повернення товару протягом 14 днів безкоштовно
У компанії підключені електронні платежі. Тепер ви можете купити будь-який товар не покидаючи сайту.

Кайенский перець екзотичні насіння гібрид Каліфорнія

 

У упаковці 5 насінин.

Що таке Кайєнський перець: його особливості та техніка вирощування


Однією з найпопулярніших прянощів в азіатській кухні є кайенський перець. У порівнянні з чорним або червоним перцем він не так часто використовується в нашій країні. Для кайенского перцю характерна оманлива м'якість аромату і смак, що обпалює. Виростити цю культуру на своїй ділянці не так складно, необхідно лише дотримуватися основних тонкощів вирощування цієї рослини.

Плоди володіють сильно вираженим пекучим смаком за рахунок вмісту істотної кількості капсаїцину (ступінь пекучості залежить від сорту). Форма плода типова для овочевих перців, проте його розмір досягає найменших значень: з квасоліну (1,5×0,5 см).

Цей та інші види сильно пекучих червоних перців іноді називають «перець чилі». Корінні індіанські племена вживали його в їжу як ласощі, так само просто як ми вживаємо фрукти. Індіанці були вже тоді переконані, що ці плоди мають лікувальний ефект і захистять організм від будь-яких захворювань.

Опис та характеристика
Перцем Чилі прийнято називати будь-який перець, що володіє гострими і навіть пекучими смаковими якостями. До цієї категорії входить і кайенський перець. Тому ці поняття взаємозамінні.

Кайєнський перець прийнято відносити до сімейства пасльонових. На сьогоднішній день, є безліч різних варіацій і сортів цієї культури. Вони можуть відрізнятися відтінком шкірки та формою плодів.

Зовнішній вигляд
Відтінок плодів, можливо в трьох варіантах: зеленим, жовтим і звичним для всіх червоним. Іноді можна зустріти плоди темно-коричневого відтінку.

Недозрілий стручок перцю має світло-зелений відтінок шкірки. Його також прийнято вживати в їжу. Носить він назву - пепероні. Довжина перцю, залежно від умов вирощування, може бути від 3 до 12 см. Форма може бути різноманітною, у вигляді вишні, оливки або серця.

Чагарник є густою гіллястою рослиною, висота якої може досягати 1 м. Цвітіння відбувається постійно, тому чагарник буде радувати око яскравими мініатюрними квітами.

Корисні та шкідливі властивості
Як уже згадувалося раніше, гострий кайенський перець, має масу корисних властивостей для людського організму. Розглянемо кілька із них:

Наявність величезної кількості життєво важливих людини мікроелементів – рибофлавін, калій, залізо, ніацин, магній. Зміст невеликої кількості вітамінів А, Е, К та С.
Стручки перцю надають зігріваючий ефект на організм, зусилля кровотоку та розширення кровоносних судин. У медицині часто застосовується як склад гірчичника або мазі.
Настій, приготований з плодів цієї рослини, дозволяє зняти біль голови і сприяти відновленню запалених тканин.
Щоденне вживання невеликої кількості сушеного чилі, що позитивно впливає на чоловічу потенцію.
Плоди мають протимікробний ефект, що дозволяє позбутися грибка і шкідливих мікроорганізмів. Досить часто, чилі входить до складу мазі від грибкових інфекцій під нігтями чи ногах.
Вживання чилі у вигляді спеції, може призначатися людям схильним до частих алергічних реакцій та спазм у ділянці шлунково-кишкового тракту.
Додавання в раціон чилі, сприяє зміцненню імунітету та очищенню крові.
Має позитивну дію на організм при хворобах серця та судин. Відзначено, що вживання перцю кайенского знижує ризик серцевого нападу.
Стручки червоного перцю повинні застосовуватися дуже обережно, оскільки при зловживанні можуть мати зворотний ефект. Кайєнський перець, забороняється до вживання людям із запаленою виразкою, порушеннями діяльності травних органів та нирок.

Як виростити каєнський перець?
Протягом багатьох років перець чилі вважався рослиною екзотичною на території нашої країни та імпортувався виключно у вигляді готової спеції. Але останнім часом, все більше вмілих садівників самостійно займаються вирощуванням цієї культури.

Якщо говорити про догляд за стручками червоного перцю чилі, то він багато в чому схожий на вирощування таких овочевих культур, як солодкий болгарський перець або помідори. У будь-якому випадку будуть потрібні тепличні умови та регулярне підтримання високого рівня вологості.

Про вирощування перцю чилі на підвіконні можна дізнатися тут.

Пророщування насіння
Насіння перцю не дасть сходи, якщо їх попередньо не проростити. Процес пророщування займе близько 9-10 днів, не більше. Покроковий процес виглядає так:

Для початку помістіть насіння у марлеву серветку або шматок бавовняної тканини.
Потім розташуйте насіння в тепле місце, де немає протягів. Регулярно зволожуйте тканину, бажано кожні 4-5 год. Тепло та вологість сприятимуть набуханню насіння.
Через кілька днів насіння проросте. Як тільки це станеться, необхідно відразу посадити його в родючий, заздалегідь пропушений грунт, щоб повітря могло проникати до корінців. Висаджуйте тільки те насіння, яке встигло розвинути міцний і здоровий корінець. Тільки в цьому випадку можна сподіватися, що сіянці дадуть хороші сходи. Від решти не пророслого насіння, не встигло прорости за 7 днів, краще відразу позбутися.
Попередньо підготовлене насіння посадіть у будь-яку доступну ємність. Здійснювати цей процес переважно наприкінці лютого. Це зумовлено тим, що дана культура вкрай залежна від сонячного світла і потребує хорошого освітлення. Виберіть місце, де тара з сіянцями максимально освітлена в денний час доби.
Зволожіть ґрунт, і накрийте ємність харчовою плівкою для створення сприятливого мікроклімату для перців. Ефект парника спровокує швидке зростання та розвиток сіянців.
Як тільки, ви помітите на розсаді два або більше листа, що розпустили, зробіть пікірування рослини. Для цього підготуйте окремі горщики та пересадіть саджанці.
Після того, як саджанець досягає висоти 12-16 см, його можна «переселяти» у відкритий ґрунт. Альтернативою може бути більший горщик під квіти, для домашнього вирощування на підвіконні.
До різного роду підгодівлі та добрив кайенський перець не вибагливий. Для успішного зростання йому достатньо і родючого ґрунту. При бажанні допустимо підмішати в грунт, що використовується, невеликий обсяг органічного перегною або деревної золи.

Протяг і пікірування є факторами-подразниками для рослини, які спричиняють стрес. Тому постарайтеся без необхідності не турбувати саджанці і не давати їм підмерзати.

Посадка в ґрунт
Саджанець, що досяг висоти в 12-16 см, має міцну кореневу систему. Це означає, що він здатний адаптуватися до нових навколишніх умов і почати плодоносити. У тепличних умовах рослина здатна досягти висоти до 1 м і розростись до пишного гарного чагарника.

Перш ніж пересаджувати саджанці в теплицю, переконайтеся, що температурний режим у темний час доби більш-менш стабільний. Найсприятливішою для перців температурою є 8-10 градусів. Для того, щоб посадка саджанців стручкового перцю пройшла успішно, дотримуйтесь наступного алгоритму:

Добре розпушіть грунт і вирівняйте за допомогою садових вил.
На кожній грядці на відстані близько 40 см зробіть по одній лунці. Меду рядами збережіть відстань 50 см.
Рясно полийте кожну лунку водою (обов'язково, щоб вона була тепла) і внесіть по 5 ч. ложок будь-якого органічного добрива (рекомендується використовувати підживлення на основі торфу).
Саджанець посадіть так, щоб шийка кореня була на одному рівні з поверхнею землі.
Грунт, навколо посаджених кущів злегка поплескайте долонею, щоб земля стала щільнішою. Потім мульчування за допомогою сухого торфу або перегною.
При настанні несподіваного зниження температури, особливо у темну пору доби, рекомендується зафіксувати над саджанцями дуги з металу. З їхньою допомогою можна спорудити так званий курінь з виробничої плівки або агроволоконної тканини. Вони дозволять захистити рослину від замерзання.

Ідеальним ґрунтом для успішного зростання та розвитку даної культури є змішування в рівних пропорціях таких порід, як пісок, гумус і суглинка. Багато хто купує вже готові суміші, призначені для вирощування томатів. Це тим, що обидві культури багато в чому схожі і вимагають однакових умов.

Відповідно до досвіду садівників, рослина багато в чому встигла пристосуватися до навколишніх умов нашої країни, у тому числі і до складу ґрунтів.

Догляд за рослиною
Вирощування кайенського перцю в теплиці не таке клопітке заняття, як може здатися на перший погляд. Більшість змісту даної культури може нагадувати стандартні дії з догляду за овочами, що вирощуються в тепличних умовах:

У процесі розвитку рослини, відщипуйте пасинкові пагони і своєчасно прибирайте поросль біля коріння.
Слідкуйте за повітропроникністю ґрунту. Це одна з важливих вимог хорошого плодоношення кайенського перцю. Не забувайте після кожного зволоження ґрунту, що сприяє ущільненню ґрунту та знижує його повітропроникність, гарненько пропушити землю навколо кожного куща. Достатньо захопити близько 5-7 см верхнього шару землі, щоб повітря надходило до кореневої системи.
Зверніть увагу, що зав'язям властиво формуватися біля стебел рослини. Щоб перці дозрівали великі, проріджуйте якнайчастіше суцвіття. Залишайте виняткове ті, що міцні та здорові.

Полив
Ще задовго до того, як кущ почне активно цвісти, поливайте рослину кожні 7 днів. Наперед розрахуйте необхідний об'єм води – 11 л рідини на 1 кв. м ділянки, засадженої кайєнським перцем. При підвищенні температури та палючого сонця полив проводиться двічі на тиждень.

Цвітіння та плодоношення – етапи, коли стручковому червоному перцю потрібна підвищена кількість рідини. Тому проводіть полив із частотою в 3 дні. Поливають рослину виключно у прикореневу зону. Вода в жодному разі не повинна потрапляти на листя.

Обрізка
При дотриманні всіх умов вирощування кайенського перцю, рослина самостійно набуває вигляду міцного і пишного чагарника. Він регулярно цвіте та плодоносить. За бажання можна злегка прищипувати верхівки ще  молодої рослини, щоб вона активніше кущалася. Але для тих, хто віддає перевагу більшим і масивним перцям чилі, рекомендується на регулярній основі грунтовно видаляти кілька суцвіть.

Зберігання перцю
Способів збільшити термін придатності перцю чилі досить багато. Переважним місцем зберігання гострого перцю, є темне прохолодне приміщення або холодильник. При цьому плоди попередньо герметично пакуються в пакет з поліетилену. Зберігають стручки, при такому способі не більше 14 діб, за необхідності вживаючи в їжу у свіжому вигляді.

Якщо потрібно зберегти кайенський перець більш тривалий час, то рекомендується скористатися наступним методом заморозки:

Для початку розсортуйте весь наявний запас стручків на невеликі порції. Припустіть приблизну кількість, яку ви можете використовувати за один раз. Це потрібно для того, щоб при необхідності була можливість дістати потрібний обсяг, при цьому не піддаючи розморожуванню частину запасів, що залишилася, а згодом не піддавати овоч новому заморожуванню.
Потім подрібніть його на великі або дрібні скибочки, залежно від ваших уподобань. Не забудьте попередньо обполоснути стручки.
Розфасуйте по пакетах з поліетилену або пластикових тарах та розмістіть у морозильний відсік.
Щоб трохи знизити гостроту кайенского перцю, перед заморозкою видаліть всю насіннєву частину.

Ще одним не менш популярним способом зберігання стручків червоного перцю є сушіння. До того ж це найпростіший спосіб при необхідності продовжити термін придатності до великого обсягу перців. Підв'яжіть за допомогою ниток стручки до мотузки для білизни і залиште на кілька діб. Переконайтеся, що стручки не торкаються один одного. Сушити рекомендується в приміщенні, що добре провітрюється, де є доступ до сонячного світла.

Якщо у вашому розпорядженні немає кількох днів, для того щоб дочекатися поки чилі просушиться самостійно, вдайтеся до допомоги газової або електричної плити. Ополосніть перець у прохолодній воді, після чого промокніть його в рушник (щоб позбутися зайвої вологи). Багато господарки сходяться на думці, що чилі найкраще розрізати на невеликі шматки та видалити плодоніжки. Проте це необов'язково.

Застеліть пергаментним папером листи та розкладіть чилі строго в один шар. Помістіть листи з перцями в духовку на кілька хвилин. Температурний режим духової шафи має бути не менше 50 градусів. Залиште дверцята духовки, злегка відкриті - це дозволить чилі рівномірно просушитися, а не пропікатися.

Зберігають сушені стручки в герметичних ємностях у затемнених місцях за кімнатної температури. Найкращим є звичайна скляна банка з пластиковою кришкою.

Профілактика хвороб та шкідників
Шкідливих комах, готових поласувати соковитими плодами та листям кайенського перцю, достатньо. Найчастіше зустрічаються совки, попелиця, білокрилки і колорадські жуки. На щастя, для садівників позбавитися їх згубної присутності досить просто.

Як профілактичний засіб використовується деревна зола. Щомісяця чагарники покривають легким шаром деревної золи. Такий захисний шар відлякує шкідників, роблячи рослину менш привабливою для них.

Якщо ж шкідливі комахи з'явилися і вже встигли травмувати рослину, необхідно скористатися самостійно приготованими настоянками, що відлякують (мильна, цибулева і часникова), які готуються за одним і тим же принципом. Головний інгредієнт подрібнюється та розводиться у воді, у пропорції 1:10, відповідно. Отриманим розчином за допомогою пульверизатора обприскуються уражені чагарники.

Оскільки, для цієї «пекучої» культурі властивий досить довгий вегетаційний період, рослина схильна до різних грибкових хвороб. Найчастіше захворюванням, серед усіх сортів чилі, є фітофтороз. Проти його згубного впливу придумано кілька біологічних препаратів, що добре справляються зі своїм завданням: «Пентафаг» і «Гаупсин».

Способи вживання Кайєнського перцю
В області кулінарії кайенські перці давно знайшли своє застосування як прянощі, що надає будь-якому, навіть найпростішому, страві пікантності і гостроти.

Вони додаються у свіжому та сушеному вигляді до м'ясних та овочевих страв, соусів, маринадів та заправок для салатів. Молотий гострий перець використовується для приправи першої страви, легкого салату, і мало хто знає - кефіру та кислого молока.
Маленькі стручки перцю повністю кладуть у суп, рагу з овочів та плов. Для любителів гострих страв чилі, додається навіть у шоколадні десерти. Головною перевагою кайенського перцю є збереження своїх корисних якостей навіть після декількох теплових обробок.
Подрібнений чилі, як правило, використовується для приготування пасти та риби. Сушені пекучі перці застосовують для додання аромату столовому оцту та оливковій олії для заправки салатів.
Так як, не всі здатні гідно оцінити обпалюючу гостроту кайенского перцю в їжі, його досить часто додають як  допоміжний інгредієнт у набір спецій.
При поєднанні таких інгредієнтів як часник, сушений кріп, лавровий лист, базилік та коріандр, гострота перцю чудово доповнює цей ароматний ансамбль. Найбільш широко доступними наборами спецій, в яких є кайенський перець, є «Каррі» і «Хмелі-Сунелі».
Переважна кількість перцю чилі можна зустріти в азіатській та мексиканській кухні. Найбільш уславленими стравами, в яких перчик чилі один з основних інгредієнтів, «Чілі кон карне» (традиційний суп всіх мексиканців), улюблена на території нашої країни аджика, практично будь-який суп зі східної кухні, мариновані та фаршировані перці та класичний соус-чілі

 

 

Характеристики
Основні атрибути
Країна виробникСША
КультураПерець
Тип продукціїПосівний (насіння)
Інформація для замовлення
  • Ціна: 45,60 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner