Капуста брюссельське насіння Голландія
В упаковці 15 насінин.
Виробництво Голландія
Брюссельська капуста є одним з найвибагливіших і морозостійких підвидів білокачанної капусти, здатним витримувати заморозки до -10 ºC. Вона ж один із самих довгостиглих різновидів – її вегетаційний період, залежно від сорту, триває від 120 до 180 і більше днів, тому вирощування брюссельської капусти здійснюється переважно через розсаду.
Коли сіяти брюссельську капусту на розсаду
Оптимальний час для посіву насіння брюссельської капусти на розсаду – з середини березня до початку квітня. Проблема в тому, що сіянцям потрібно забезпечити вночі температуру не вище за 5-6 ºC, а вдень – 16-18. Тому розташовувати посіви краще на заскленому балконі, лоджії або в теплиці, що обігрівається. Вологість повітря в приміщенні має бути в межах 70%. Перед посівом насіння брюссельської капусти протягом 15 хвилин піддають прогріванню у воді температурою 50 º C, потім опускають на 1 хвилину в холодну воду, після чого тримають 12 годин у розчині мікроелементів, промивають у чистій воді та на добу поміщають у овочевий ящик холодильника. Потім насіння просушують, щоб вони не прилипали до пальців.
Вирощування розсади
брюссельської капусти Сіють насіння брюссельської капусти на глибину 1-1,5 см в окремі горщики з добре зволоженим родючим ґрунтом, що складається в рівних частинах з дернової землі, піску та торфу з додаванням мінеральних добрив та деревної золи. Перед посадкою пролийте ґрунт для дезінфекції розчином марганцівки. Якщо ви звикли вирощувати розсаду у великих ємностях, майте на увазі, що насіння брюссельської капусти потрібно висаджувати на відстані 3-4 см один від одного. Якщо містити посіви під склом або плівкою при температурі 18-20 ºC, сходи можуть з'явитися вже через 4-5 діб, але відразу після їх появи необхідно зняти покриття та встановити температурний режим, описаний у попередньому розділі. Розсада брюссельської капусти до висадки у відкритий грунт потребує розпушування та зволоження – субстрат у ємності весь час повинен перебувати у злегка вологому стані, але його в жодному разі не можна перезволожувати, щоб не виникла небезпека захворювання на сіянців чорною ніжкою. Перші два тижні поливати посіви не потрібно, а згодом субстрат зволожують у міру потреби.
Пікірування брюссельської капусти
Пікування розсади брюссельської капусти, якщо вона росте в загальній ємності, проводять у фазі розвитку сім'ядольного листя. Перед пікіруванням грунт поливають розчином перманганату калію, після чого сіянець обережно витягають із субстрату разом із грудкою землі і пересаджують в окремий горщик, при необхідності коротячи центральний корінь. Після пікірування, у стадії розвитку у сіянців 2-3 справжніх листків, їх підгодовують розчином 40 г суперфосфату, 10 г сірчанокислого калію та 20 г аміачної селітри в 10 л води. Через два тижні проводять друге підживлення, що складається з 60 г суперфосфату, 20 г сірчанокислого калію і 30 г аміачної селітри, розчинених у 10 л води. Після кожного підживлення слід полити субстрат водою кімнатної температури. За два тижні до висадки розсади у відкритий ґрунт її починають загартовувати, виносячи щодня ємності з сіянцями на відкриту терасу або балкон і щоразу збільшуючи тривалість їхнього перебування на свіжому повітрі. Коли розсада зможе знаходитись на вулиці протягом доби, можна буде висаджувати її у відкритий ґрунт.
Коли садити брюссельську капусту в ґрунт
Коли висаджувати брюссельську капусту на грядку? Коли сіянці обзаведуться 4-5 справжнім листям. Це може статися у часовій відрізок із середини травня до початку червня. Для брюссельської капусти вибирають південні або південно-східні схили, що яскраво освітлюються сонцем. За тиждень до висадки брюссельської капусти на грядку її перестають поливати, а перед самою посадкою ґрунт у горщиках рясно зволожують.
Ґрунт для брюссельської капусти
Найбільше брюссельська капуста любить родючі суглинкові ґрунти з pH 6,7-7,4. Готувати ділянку під брюссельську капусту потрібно з осені: ґрунт перекопують на глибину багнета лопати і вносять, якщо це необхідно, вапно. Навесні ґрунт удобрюють – на кожен м² має прийтись по відру компосту або перегною, а в кожну лунку кладуть по чайній ложці сечовини, 2 столові ложки суперфосфату та 2 склянки деревної золи.
Як посадити брюссельську капусту
Посадка брюссельської капусти здійснюється в похмурий день або ввечері після заходу сонця. Як садити брюссельську капусту у відкритий ґрунт? Схема розташування лунок - 60х60 см. Викопайте лунки трохи більшого розміру, ніж коренева система сіянців, помістіть в них добрива, змішані із землею, переваліть в лунку з горщика або з контейнера сіянець із земляною грудкою, розташуйте його в лунці, засипте лунок ущільніть її і полийте.
Догляд за брюссельською капустою
Вирощування брюссельської капусти у відкритому ґрунті мало чим відрізняється від вирощування білокачанної капусти. Для захисту сіянців від головного шкідника сімейства – хрестоцвітої блішки – ділянку посипають деревною золою. Брюссельська капуста не потребує підгортання, тим більше що від цього можуть гнити нижні качанчики. За 3-3,5 тижня до збирання врожаю проводять декапітацію брюссельської капусти – верхівку кожного стебла прищипують, а розеткове листя обрізають. Це робиться для того, щоб качанчики набрали більшого обсягу. В іншому ж догляд за брюссельською капустою здійснюється як завжди: регулярні та достатні поливи, прополювання та розпушування ділянки, підживлення та захист від шкідників та хвороб, якщо в цьому виникне необхідність.
Полив брюссельської капусти
Брюссельська капуста вологолюбна. За вегетаційний період її полив здійснюють 8-10 разів, витрачаючи приблизно по 35-40 л води на м² до початку утворення качанчиків та по 40-50 л з моменту їх формування. Зрозуміло, якщо стоїть дощова погода, частоту поливів та кількість води, яка витрачається на кожен м², слід коригувати.
Підживлення брюссельської капусти
Брюссельська капуста у відкритому грунті, якщо ви вирощуєте її на неродючому грунті, потребує підживлення мінеральними добривами. Перший раз брюссельську капусту удобрюють через тиждень після висадки сіянців на грядку, витрачаючи розчин 1 чайної ложки нітрофоски на 2 рослини. Друге підживлення вносять у період початку утворення на стеблах качанчиків – у відрі води розчиняють по 25 г сірчанокислого калію та суперфосфату, додають 1 чайну ложку Нітроаммофоски та витрачають на кожен екземпляр по 1,5 літра цього розчину. Якщо ж ваша брюссельська капуста росте у родючому і добре добривому грунті, то підгодівлі можуть не знадобитися.
Шкідники брюссельської капусти
У всіх хрестоцвітих шкідники та хвороби загальні, саме тому ми так часто нагадуємо вам, що не слід на тому самому ділянці вирощувати одну рослину сімейства після іншої. Зі шкідників найнебезпечніше для представників капустяних хрестоцвіта блішка, але є й інші комахи, які можуть негативно вплинути на кількість та якість урожаю брюссельської капусти. Наприклад: бабануха, весняна капустяна і росткова мухи, хвиляста і чорна блішки, капустяні білянка, вогнівка, попелиця і моль, капустяний і ріпаковий клопи, кореневий потайнохоботник, капустянка, совки – озима, капустяна та городна, проволоч. Боротьбу з комахами слід розпочинати з профілактичних заходів, адже простіше не допустити появи шкідників, ніж потім витрачати сили та час на боротьбу з ними. Які засоби захисту допоможуть вам не допустити появи на ділянці шкідливих комах або хоча б звести ризик їхньої окупації брюссельської капусти до мінімуму? Якщо ж, незважаючи на всю вашу працю, шкідники все ж таки з'явилися, постарайтеся впоратися з ними нетоксичними препаратами – найкраще народними засобами. Якщо ж час втрачено і комахи розплодилися, доведеться вдаватися до хімпрепаратів, серед яких краще віддати перевагу нешкідливим для рослин бактеріальним інсектицидам.
Збирання та зберігання брюссельської капусти
Дозрівання качанчиків брюссельської капусти починається через 3-3,5 місяці після висадки в ґрунт сіянців, проте не поспішайте забирати врожай, оскільки від впливу низької температури смак брюссельської капусти тільки покращується, а без втрат якості цей різновид переносить похолодання до -6-7 ºC. Прибирання починають з нижніх качанчиків, дозволяючи верхнім набрати потрібний об'єм і набути щільності. Масовий збір урожаю проводять, коли починає опадати листя, в пазухах яких утворилися качанчики. Потрібно встигнути забрати їх до того, як термометр покаже температуру -10 ºC. Стебло рубають у кореневої шийки, верхівкову нирку та листову розетку обрізають, а качанчики, залишені на стеблі, можуть зберігатися в такому вигляді близько трьох місяців. Для більш тривалого зберігання брюссельську капусту викопують або виривають із коренем і, обрізавши на ній листя, прикопують у погребі, розмістивши впритул один до одного – на 1 м² може поміститися до 30 рослин.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Голландія |
Культура | Броколі |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
- Ціна: 34 ₴